Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Daň z nabytí nemovitosti: Vše, co byste měli vědět

Daň z nabytí nemovitých věcí znamenalo odvést do státní kasy 4 % z kupovaného bytu, domu, či jiné nemovitosti. Na podzim roku 2020 však došlo k zásadním změnám, které většinu běžných lidí od daně osvobodí, což znamená úsporu i stovek tisíc korun. V některých případech ji však bude nutné zaplatit, a dokonce ji i doplácet do 10 let zpětně.

235

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Několik let se o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí pouze mluvilo, až konečně došlo 15. září 2020 ke schválení upravené formy zákona č. 386/2020 Sb, jíž o několik dní později podepsal i prezident České republiky. V platnost vešel 26. září téhož roku se zpětnou účinností, takže kdo už ji zaplatil, může požádat o její vrácení. Kupující ušetří zrušením daně 4 % z kupované nemovitosti, což může být u brněnských cen bytů a domů i stovky tisíc korun.

Vrácení daně z nabytí nemovitosti

Ačkoliv došlo k rozhodnutí teprve v druhé polovině roku 2020, má zrušení daně z nabytí nemovitosti zpětnou platnost k minulému roku. Komu tedy bylo zapsáno vlastnictví do katastru v prosinci 2019 (ne dříve), může o její vrácení žádat na finančním úřadu. Tomu se ovšem musí sami ozvat, sám od sebe totiž peníze vyplácet nebude. Pro usnadnění je možné vše vyřídit on-line přes webovou aplikaci FÚ. Získanou částku pak můžete využít třeba na dovybavení domácnosti, mimořádnou splátku hypotéky, nebo jako finanční rezervu.

Kdo stále platí daň z nabytí nemovitosti

I přes zrušení jsou stále případy, kdy je nutné státu 4 % z kupované nemovitosti uhradit. Nevyhnou se jí zpravidla obchodníci, kteří vykupují byty i domy a v dohledné době je zase prodávají. Stejně tak ji musí zaplatit ti, kdo zakoupenou nemovitost prodávají dříve než za 10 let od jejího získání (do roku 2020 platila hranice 5 let). Zákon ji totiž do té doby vnímá jako způsob podnikání s cílem vydělat. Existují však výjimky třeba v momentě, kdy se stěhujete do většího.

238

Kdy není nutné daň z nabytí platit

Nová úprava zákona má pomoci zejména lidem, myslí proto i na změnu bydlení třeba v důsledku přicházejícího potomka. Za nabytí nemovitosti tak nebude muset platit daň ten, kdo svůj byt nebo dům prodá do 10 let od koupě, a použije všechny peníze k nákupu jiného bydlení – třeba když se chce přestěhovat z 2+1 do 3+1, nebo do rodinného domu na okraji města. Daň nebudou muset hradit ani ti, kdo nemovitost zdědí například po rodičích, nesmí ji však do 10 let prodat.

Výpočet daně z nabytí nemovitosti

Abyste věděli, kolik peněz státu zaplatíte, můžete si předem spočítat výši daně z nabytí nemovitosti. Ta vychází na 4 % z ceny pořizovaného objektu (ať se jedná o byt, dům, chatu, nebo jinou nemovitost), a vždy ji platí kupující. Tedy pokud stál byt třeba 5 000 000 Kč, jednoduše vydělte tuto částku 100 a vynásobte čtyřmi. Matematika říká, že 1 % vychází na 50 000 Kč, a násobeno čtyřmi procenty je daň z nabytí nemovitosti 200 000 korun českých.

Vzorec: (Cena nemovitosti / 100) * 4 = X (například 3 000 000 děleno 100) krát 4 se rovná 120 000 Kč, případně lze použít 3 000 000 * 0,04

Snížení daňových odpočtů u hypoték

Kdo platí hypotéku, může si v daňovém přiznání zahrnout určitou částku jako nezdanitelnou část a ušetřit. Až do konce roku 2020 platí původní hranice 300 000 Kč, s níž lze kalkulovat v přiznání podávaném v příštím roce. Od 01. 01. 2021 se však limit snižuje na polovinu, čímž si stát zřejmě alespoň částečně kompenzuje uniklé zisky. Kromě hypoték od bank se změna vztahuje také na úvěry ze stavebního spoření, ať už řádné nebo hypoteční.

237

Výpočet odpočtu z daní za hypotéku

I tady si můžete velmi jednoduše spočítat, jakou částku je možné zahrnout do daňového přiznání jako nezdanitelnou část. To mohou učinit fyzické osoby, zaměstnanci i OSVČ, co je uvedená v hypoteční smlouvě. Od roku 2021 vychází nový strop na 150 000 Kč, z nichž ušetříte 15 % za daň z příjmů fyzických osob. Je to sice o polovinu méně (vzhledem k poloviční částce, původně však měla být tato úleva zrušena úplně.

K výpočtu slouží jednoduchý vzorec: 150 000 * 0,15 = 22 500 Kč

Aby byl odpočet úroků uznán, je nutné doložit finančnímu úřadu výši zaplacených úroků. Toto potvrzení zasílají banky i stavební spořitelny vždy na konci roku, eventuálně vám ho vystaví na požádání. Pozor, že pokud budete slevu uplatňovat poprvé, musíte zároveň doložit smlouvu o poskytnutém úvěru a originální výpis z katastru nemovitostí.