Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Home staging zvýší cenu nemovitosti až o stovky tisíc

Home staging je zvláštní druh marketingu, respektive prezentace nemovitosti, kterou plánujete prodat nebo pronajmout, a chcete za ni dostat co nejvíce. Zdaleka se nejedná o marketingové klišé, ale o moderní nástroj, s nímž ukážete byt, dům nebo jinou nemovitost, v tom nejlepším světle. Získáte tak zájem dokonce i náročnějších jedinců, kteří jsou ochotni zaplatit výrazně více než jiní, a zároveň koupí nemovitost dříve – v nejlepším případě v řádech dnů. Smysl je v detailech, v 99 % případů je vidí pouze odborník s mnohaletými zkušenostmi.

Co všechno home staging obnáší

V rámci této služby pro vás Bravis Reality zajistí kompletní nebo částečnou přípravu nemovitosti na prodej či pronájem v Brně. Jako první je třeba zhodnotit její technický a estetický stav, navrhnout řešení, a po schválení se pustit do práce. Na home stagingu jedné nemovitosti se běžně podílí několik lidí (dělníci, malíři, stěhováci, designéři / aranžéři, fotograf, makléř atd.), z nichž má každý svou specializaci. Zpravidla je nutné zajistit:

  • Technický stav nemovitosti – stav zdí, stropu, podlah, oken, koupelny atd. By měl být co nejlepší. To obnáší odstranění prasklin, vymalování zašedlých zdí, vyčištění zažloutlých oken, nalakování poškrábané podlahy apod.
  • Estetický stav nemovitosti – velmi důležité je byt / dům odladit, tedy odnést přebytečné a osobní věci, zbavit se křiklavých barev na zdi, sjednotit interiér po všech stránkách.

Oprava nedokonalostí

Nezbytné je vymalovat a provést drobné opravy jako je zadělání děr ve zdech, připevnění lišt, nalakování podlahy, výměna odřených klik apod. Nejedná se o rekonstrukci ani opravy velkého rozsahu.

Výměna vybavení, odlehčení

Zejména ze starších domácností je nutné odnosit nábytek, osobní věci, obrazy, fotografie apod. Aby nezůstal byt prázdný, zajistíme

Home staging není o prodávání vzdušných zámků. Cílem je ukázat pozitiva nemovitosti a nabídnout zájemcům ideální bydlení.

Správné rozmístění a sladění

Aby spolu všechno dokonale ladilo, navrhne designér nejlepší řešení. Pracovat může se současným a pouze ho vizuálně vylepšit, nebo vybere vlastní dle možností půjčovny. Sám si pak organizuje jejich rozmisťování během stěhování / rozmisťování.

Focení a natáčení

Výsledek mnohdy vícedenní přípravy zdokumentuje profesionál. Pořídí fotografie ze správných úhlů a natočí video, aby zájemci získali maximum informací a správný dojem hned z inzerátu.

O kolik zvýší home staging cenu

Zásadním důvodem, proč se vlastně do home stagingu pouštět, je inkasovat za nemovitost maximální možnou cenu. Ať se jedná o její prodej či pronájem. Uvážíme-li prodej běžného bytu o velikosti 3+1 poblíž centra Brna ve stavu běžného 10letého opotřebení 3člennou rodinou, bude se cena pohybovat pravděpodobně mezi 3, 5 a 5 miliony Kč. S dalším potomkem na cestě si chce rodina najít dům na kraji města a za prodej bytu proto potřebuje získat co nejvíce k zaplacení nákladnějšího bydlení.

Ponecháním v původním stavu však může být skutečná hodnota nemovitosti podhodnocená až o stovky tisíc Kč, což je zcela nežádoucí. Pokud byt správně připravíme a odprezentujeme, zvýšíme tím jeho cenu v průměru o 7 – 15 %, což je v případě bytu za 3,5 milionu o 245 000 – 525 000 Kč. Správnou přípravou vám tak naše realitní kancelář Bravis navíc získá zhruba jednoroční výdělek běžného člověka.

U exkluzivních nemovitostí či rodinných domů v dobré lokalitě může být rozdíl i více než milion. A podobně se má situace v případě pronájmu, kde je možné navýšit cenu v průměru o 20 %. Investice do home stagingu se přitom vrací už během prvního měsíce. Výše popsaný postup je vhodný zejména při prodeji, k pronájmu stačí obvykle jednodušší postupy, zejména co se nábytku týče.

Je home staging pro každou nemovitost?

Vždy je nutné dopředu zvážit návratnost investice do home stagingu, jehož cena je vždy přizpůsobena rozsahu zajišťovaných služeb, hodnotě nemovitosti a průzkumu, o kolik je reálné cenu navýšit. Základní úpravy vychází na několik tisíc, u většiny nemovitostí v Brně zvládneme cenu navýšit o stovky tisíc Kč. Home staging je možné použít pro byty, domy, chaty, komerční prostory (kanceláře, sklady, prodejny apod.), garáže a řadu dalších nemovitostí.