Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Jak lze financovat koupi nemovitosti

Koupě nemovitosti je obvykle záležitost na desítky let a existuje několik způsobů, jak ji financovat. Nejčastěji se jedná o hypotéku, její získání má však přísné podmínky. Další možností je například úvěr ze stavebního spoření, překlenovací úvěr, ale také americká hypotéka nebo půjčka na bydlení od nebankovní společnosti. Každý způsob má svá specifika a je vhodný pro jinou skupinu lidí. A jaký to je ve vašem případě? Pomoci vám může naše vlastní hypoteční centrum.

213

Hypotéka jako nejčastější způsob

Asi nejznámějším způsobem financování bydlení je hypotéka, která nabízí nízké úroky a v některých bankách také slevy, pokud splníte podmínky. Pro její získání musí mít klient stabilní zaměstnání a být bonitní, což si banky náležitě ověřují u zaměstnavatele i registrech dlužníků. Většina z nich požaduje, aby měl žadatel našetřeno 10, lépe však 20 % z kupní ceny nemovitosti, což není vždy snadné. Chcete-li probrat možnosti, pomohou vám naší specialisté z hypotečního centra.

Úvěry a hypotéka ze stavebního spoření

Pokud si odkládáte peníze na bydlení do stavebního spoření a splníte určité podmínky, můžete získat úvěr na bydlení nebo hypotéku přímo od stavební spořitelny. Ta ovšem vyžaduje, abyste spořili alespoň dva roky a měli nastřádáno nejméně 30 % z cílové částky spoření (např. 180 tisíc z 0,5 milionu Kč).

  • Hypotéka ze stavebního spoření je stejná jako klasická a vyžaduje zástavu nemovitosti, díky níž vám nabídne výhodnější sazbu.
  • Řádný úvěr ze stavebního spoření má garantovanou úrokovou sazbu po celou dobu trvání a nevyžaduje zástavu nemovitosti. Klient má zároveň možnost kdykoliv jej předčasně splatit bez pokuty, které jsou běžné u hypoték od banky.
  • Překlenovací úvěr ze stavebního spoření je pouze dočasný a vodný pro klienty, kteří ještě nesplnili dvě výše zmíněné podmínky. Jakmile k tomu dojde, překlopí jej spořitelna na úvěr řádný. K jeho nevýhodám patří vysoké úroky a nutnost současně spořit. To klienta finančně více zatíží, byť po omezenou dobu.

Pokud vám to finanční situace umožňuje, snažte se získat hypotéku. Ostatní způsoby financování je třeba dobře zvážit.

Státní hypotéka pro mladé je omezená

V rámci podpory mladých párů a rodin poskytuje Státní fond pro rozvoj investic zvýhodněnou hypotéku se sazbou 1,12 % p.a. lidem do 36 let. Vyžaduje však, aby byli žadatelé v manželství, případně se jako nesezdaní starali o dítě do 15 let. Následně jim poskytne:

  • 2 miliony Kč na dům do 140 m²
  • 1,2 milionu Kč má byt do 75 m²
  • 300 tisíc Kč na rekonstrukci

Protože se jedná o nízké částky, je státní hypotéka vhodná nanejvýš pro koupi nemovitosti v malém městě nebo na vesnici; v Brně ani dalších velkých městech částky stačit nebudou. Bohužel ji nelze kombinovat s jiným úvěrem na bydlení, je nutné zastavit kupovanou nemovitost a naspořit předem alespoň 20 % z kupní ceny.

Půjčka od nebankovní společnosti

Na českém trhu působí také nebankovní společnosti, jejichž půjčky jsou dostupnější i klientům s nižšími příjmy nebo nějakým prohřeškem. Oproti klasickým hypotékám jsou sice dražší, stále však nabízí poměrně dobré podmínky. Velkou výhodou je, že umožňují financovat až 100 % tržní ceny domu, bytu apod. K jejich zajištění slouží kupovaná nemovitost, čímž nebankovní společnost získává jistotu, že o své peníze nepřijde.

Americká hypotéka jako krajní možnost

Kdo má špatnou platební minulost nebo současně splácí jiné půjčky, může pro něj být řešením americká hypotéka. Na rozdíl od klasické není obvykle potřeba dokládat své příjmy, stejně tak ji ovšem musíte zajistit nemovitostí. Většina společností (včetně bank) ji poskytne na cokoliv a není proto nutné účel dokládat. Mírnější podmínky pro poskytnutí jsou vykoupeny vysokými úroky a RPSN, mělo by se proto jednat o krajní možnost.

214

Předhypoteční úvěr až na dva roky

Alternativou k výše uvedenému "překlenováku" je tzv. předhypoteční úvěr, který umožňuje získat peníze až na 24 měsíců bez zástavy nemovitosti. Sjednává se sice současně s hypotékou, po dobu trvání však platíte pouze úroky (dlužná jistina se tedy nesnižuje), které jsou navíc o poznání vyšší. Tento druh financování se využívá, pokud nemůžete ručit nemovitostí ihned; například při koupi družstevního bytu do OV, nemovitosti z dražby, výstavbou na obecním pozemku apod.

Další možnosti financování bydlení

Své bydlení nebo koupi investičního bytu můžete financovat také čistě z vlastních zdrojů, případně za pomoci rodičů a známých. Ti si pro vás mohou vzít spotřebitelský úvěr, abyste měli požadovaných 20 % předem, nebo vám o tuto částku sníží hypotéku. V praxi se to však příliš často nestává a každý si hradí své závazky sám.

Možnosti financování srovnáme za vás

Abyste nebyli na výběr sami, můžete oslovit naše hypoteční centrum Bravis, které spolupracuje s největšími bankami a stavebními spořitelnami na českém trhu. Srovnáním jejich nabídek šetříme klientům v průměru 45 hodin času a téměř 100 tisíc Kč, které by jinak zbytečně přepláceli. Vždy vám přitom vybereme způsob financování, jaký nejlépe odpovídá vašim možnostem, a zároveň společně vylepšíme profil žadatele, abyste měli vyšší šance na získání.