Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Jak poznat ideálního nájemníka, s nímž nebudou problémy

Najít dobrého nájemce není zrovna snadné. Ke všemu, když v tom někteří „umí chodit“ a doslova zneužívají právní systém a v extrémním případě tak i bydlí zadarmo a působí majiteli nemovitosti nemalé škody i právní komplikace. Dá se tomu však předejít, a to výběrem vhodného uchazeče, který bude včas platit nájemné, udržovat byt / dům v dobrém stavu, „sedne si“ se sousedy apod. Zdaleka k tomu však nestačí dobře sepsaná nájemní smlouva, i když je základem, ani ochota se ihned nastěhovat.

367

Na prvním dojmu záleží; a stejně tak na „druhém“

Když máte někomu svěřit nemovitost, mělo by se jednat o člověka solidního a slušného. Jak se zájemce o bydlení chová poznáte částečně už z první komunikace – ať jde o email či hovor, je slušností pozdravit a alespoň stručně se představit. Indikující pak bude styl sdělování, tedy jestli je zpráva plná hrubek a překlepů, nejasných vět, zatímco hovor zase tak nějak „nepříjemný“ či v nesprávnou dobu (o víkendu, pozdě večer...). Nedokonale napsaný email sice nemusí znamenat špatnou platební morálku, ale může být jistým důvodem k obezřetnosti. Více však napoví osobní setkání při prohlídce, při níž rovnou zjistíte i dochvilnost uchazeče.

Chce-li slevit či se vyhnout kauci, zbystřete

Zákon umožňuje pronajímatelům žádat tzv. jistotu (známou i jako vratnou kauci) pro případ nedoplatků, nezaplaceného nájemného, či způsobení škod na majetku. Nejvýše přitom mohou chtít 3násobek měsíčního nájmu (bez služeb), ale obvykle jim postačuje jistota za jeden měsíc. V momentě, kdy se chce zájemce o bydlení tomuto placení vyhnout či platbu rozložit do více měsíců, je pravděpodobné, že na tom není finančně příliš dobře, a mohlo by tak brzy dojít k problémům s placením nájemného. Třeba když mu do života vstoupí nějaké nečekané výdaje, kvůli nimž pak zkrátka „nezbudou peníze“.

Pozor, jak rychle se chce zájemce nastěhovat

K tomuto je třeba přistupovat z více směrů. Když zájemce už při prvním kontaktu či na prohlídce sdělí, že může de facto ihned zaplatit a obratem se nastěhovat, ještě nemusí znamenat, že je něco špatně. Možná mu jen nevyšla jiná nabídka, anebo musí narychlo změnit bydliště. Varovným signálem však je, chce-li sám od sebe vše hradit v hotovosti a rovnou už má tašky přede dveřmi. Může se totiž jednat o člověka s exekucemi, kdy mu z účtu strhávají vše nad rámec životního minima. Takoví lidé jsou právě těmi, co umí „chodit v zákonech“ a zvolili si exekuce jako životní styl.

Se souhlasem počkejte, vždy zájemce prověřte

Tento krok navazuje na předchozí varování: i kdyby se zdál uchazeč o pronájem nemovitosti sebelepší, měl skvělé vystupování, přijel v hezkém autě a neměl problém se zaplacením jistoty ani nájmu, nepodléhejte prvnímu dojmu. I takový člověk může mít exekuce, což je možné zjistit v centrální evidenci exekucí (CEE), centrálním registru dlužníků (CERD) a v dalších databázích. V realitní kanceláři BRAVIS však provedeme důkladné prověření uchazeče o bydlení za vás a výsledkem bude přehledný report, jak na tom zájemce je.

Zjistěte důvod stěhování zájemce

I když je to svým způsobem každého osobní věc a právo na zachování soukromí, solidní zájemce nemá co skrývat a sdělí, proč bydlení hledá. Mějte na paměti, že pronájem nemovitosti musí být oboustranně výhodný – zatímco zájemce bude mít kde „složit hlavu“, vy získáte z pronájmu nějaký příjem, a v ideálním případě nebudou s danou osobu žádné potíže. Zachovejte si proto odstup, případně se obraťte na naše realitní specialisty, kteří vše vykomunikují za vás a představí vám až „ideálního“ nájemce.

...za dobré důvody  lze považovat např.:

  • stěhování za prací: nejlépe, pokud zájemce dostal lepší nabídku nebo byl povýšen
  • změna domova vzhledem k rozrůstající se rodině: když jednoduše malý byt pro všechny nestačí
  • „přechod“ z horší nemovitosti do lepší: typicky z původního stavu do novostavby či po rekonstrukci 
  • sestěhování dlouholetého páru do společné domácnosti: jsou-li spolu alespoň rok, je předpoklad, že už se pořádně poznali a jsou si tak jistí společnou budoucností

Pokud si nejste jistí, ohlédněte se zpět

Dojdete-li k výběru zájemce, u něhož si ale nejste 100% jistí, položte si otázku „proč tomu tak je?“; zdrženlivost je totiž přinejmenším na místě. Jestliže vypadá vše dobře a vy váháte třeba jen proto, že vlastně ani nevíte, čím se živí, nebo proč hledá zrovna dočasné bydlení a nejde do svého, můžete zkusit nahlédnout do jeho nájemní historie, nebo zjistit více o jeho zaměstnání. S tím vám mohou případně pomoci buď naši makléři, kteří nájemníka důkladně prověří.