Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Jak pronajímatele přesvědčit, aby schválil kočku, psa nebo jiné zvíře

Mnoho pronajímatelů si nepřeje, aby měl nájemce v bytě domácí mazlíčky, potažmo jim nejvíce vadí psi a kočky. Důvody přitom mívá většina z nich stejné: aby zvíře neponičilo svými drápy podlahu, nepoškrábalo nábytek, nenačůralo do míst, která tím utrpí, nebo aby nedělalo v domě rozruch (třeba štěkání na lidi procházející kolem dveří, v noci apod.). Ne všichni majitelé ale bývají tak přísní a i když preferují zájemce bez mazlíčků, mohou k nim nakonec sami svolit. Ze zákona je sice zakázat nemohou, vždy je ale lepší mít dobré vztahy, a to zejména při dlouhodobém pronájmu. Je přitom několik způsobů, jak pronajímatele přesvědčit.

411

Složte více vratných kaucí

Na důkaz, že nesete za své mazlíčky odpovědnost a k případnému poškození se postavíte čelem, můžete zkusit majiteli navrhnout, že složíte více vratných kaucí. Standardně dnes vlastníci žádají jednu nebo dvě, zákon však umožňuje až tři; a právě ta jedna nebo dvě vratné jistoty navíc mohou vlastníka přesvědčit, že od placení neutečete. Klidně ji přitom můžete doplatit v průběhu trvání smlouvy, stačí napsat dodatek, na jehož základě platba proběhne.

Položte na podlahu koberce nebo lino

Oprava nebo úplná výměna podlahy je nákladná záležitost a v ideálním případě by měla vydržet bez větší údržby i pár desítek let (nebo déle). Obavy některých vlastníků nemovitostí jsou proto zcela pochopitelné; pravdou ale je, že spíše než kočka nebo pes dojde k poškrábání podlahy třeba při stěhování, přesouvání nábytku apod. Vedle toho se řada majitelů obává, aby domácí mazlíček neponičil podlahu v momentě, kdy na ni vykoná potřebu. Jakémukoliv poškození se dá ovšem snadno zabránit, když:

  • položíte koberec, lino (nebo cokoliv jiného) přes původní podlahu a celou ji tak zakryjete, takže ji domácí mazlíček nebude moci poškrábat drápky, ani jakkoliv poškodit, pokud by na ni vykonal potřebu
  • nalepíte po obvodu místností ochranné lišty (ano, přes ty současné), a stačí klidně PVC páska, aby nedošlo k zatečení pod podlahu (to by se sice nemělo stát ani tak, ale pokud například původní lišty někde nedoléhají, je lepší mít jistotu)

Zabezpečte nábytek

V každé pronajímané nemovitosti je alespoň kuchyňská linka. Pokud vám ji ale vlastník předává ještě s dalším nábytkem, zejména pak s novým, může o něj mít o to větší strach. Jeho pořízení vyžadovalo nějakou investici, stěhování a starosti, které nechce v dohledné době absolvovat znovu. Pokud jste ale ochotni nábytek zabezpečit proti poškrábání, nemusí mu zvíře vadit:

  • na hrany nebo i celé plochy můžete nalepit speciální tuhé fólie, do nichž když kočka nebo pes škrábnou, nepodaří by se jim drápky zachytit a povrch nábytku tedy zůstane nedotčený
  • pohovku, křesla, židle a jiný čalouněný (nebo polstrovaný) nábytek překryjte pevnými potahy, jimiž drápky neproniknou
  • pod vlastní potahy vložte nepromokavé podložky, abyste měli jistotu, že nedojde ke znehodnocení nábytku v případě, že kočka vykoná potřebu například na pohovku (může se tak dít pokud je nemocná)
  • domluvte se s majitelem, zda může svůj nábytek odvézt (třeba má prostory vhodné k uskladnění) a nahraďte ho svým, aby nebyla případná škoda způsobena jemu

Do bytu dejte vše, co je třeba

Všechna výše popsaná opatření jsou spíše jistotou pro případ, že by váš domácí mazlíček přece jenom vykonal potřebu mimo záchod, nebo se třeba rozhodl obrousit drápky o křeslo. Základem je však prevence, aby k tomu nedocházelo:

  • kočce umístěte do bytu alespoň dvě škrabadla (v závislosti na velikosti a počtu místností jich může být i víc) s různým povrchem (sisal, karton...) i tvarem (klasický „strom“, půlválec, desku, na stěnu...)
  • stejně tak by měla mít jedna kočka alespoň dva záchody, každý přitom v jiné části bytu (máte-li kočky dvě, je dobré jim pořídit záchody čtyři, nebo alespoň dva, ale rozhodně nenechávat pouze jeden)
  • dejte mazlíčkovi nějakou hračku (spíše více hraček), aby se dokázal zabavit i sám (třeba když jste v práci, jdete na nákup apod.) a neměl tendenci škrábat nábytek nebo dělat jinou „neplechu“

Opatření se mohou zdát vcelku rozsáhlá, jedná se však o způsob, jak majitele přesvědčit, že mu kočka, pes, případně jiné zvíře, nemovitost neponičí. Ještě jednou připomínáme, že vám sice nemůže domácí mazlíčky zakázat, vždy je ale nanejvýš vhodné mít dobré vztahy a na všem se domluvit. Řada vlastníků může názor změnit, zejména pokud jste „ideální nájemce“.