Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Jak být jako zájemce o nemovitost ve výhodě

Že projevíte zájem o pronájem nebo koupi ještě neznamená, že nemovitost dostanete. Jistě, nabízející ji chce zpeněžit, potažmo pronajmout nebo prodat, ale vždy za nejlepších podmínek. A možná jste tím správným zájemcem právě vy; jenže třeba ne, na slova se spolehnout nedá. Je však několik parametrů, které když splníte, zvýšíte svou šanci na úspěch. Garantovat ovšem dnes nic nelze, neboť je po nemovitostech tak obrovská poptávka, že v některých lokalitách připadají na jedinou i desítky zájemců.

408

Mějte připravené peníze i finanční rezervu

O nemovitost byste měli projevit vážný zájem až v momentě, kdy máte našetřeno dostatek peněz nebo zajištěné financování (od banky, stavební spořitelny aj.). Sice se to může zdát jako samozřejmost, ale v praxi často dochází ze strany zájemců k „vyjednávání“, což vyvolává pochybnosti o jeho bonitě, resp. „placeníschopnosti“. U prodeje nemovitosti je to sice běžné a s cenou je někdy opravdu možné hýbat, u pronájmu to ale majitelé nevidí rádi. Pokud zájemce kupříkladu nedokáže složit naráz ani jednu jistotu, jak se může vlastník nemovitosti spolehnout, že bude bez obtíží platit nájemné?

Pokud tedy na nějakou nabídku reagujete, ujistěte se, že v tu chvíli máte dostatek našetřených peněz, nebo že dokážete náklady pokrýt z jiného zdroje, třeba půjčkou, bez níž se obvykle neobejde koupě nemovitosti. Na řešení hypotéky pochopitelně dochází až v momentě, kdy má zájemce jistotu, že dané bydlení (nebo jinou realitu) dostane a ideálně sepíše i rezervační smlouvu, aby si nabídku pojistil. Ale jak vás banky vnímají si můžete ověřit dopředu a podle toho reagovat na odpovídající inzeráty. Vyhnete se tím nepříjemnému zjištění, že na danou nemovitost nakonec nedostanete dostatek peněz.

Buďte slušní a „upravení“, jednejte na úrovni

I když jsou lidé různí, snad každý se raději setká s takovým zájemcem, jemuž nejsou cizí pojmy jako dochvilnost, slušné vystupování nebo „nevulgární“ mluva, a který dorazí na schůzku slušně oblečen:

- nikdo neříká, že musíte mít smoking, ale špinavé tepláky a vytahané tričko nebývají nejlepší volbou,

- na schůzky je třeba chodit na čas, nebo i s malým předstihem a mít tak časovou rezervu, žádný majitel nebude rád, když ho necháte čekat,

- pozdrav a solidní jednání by pak mělo být stejnou samozřejmostí, 

- pokud píšete e-mail nebo SMS, dejte si na psaném projevu záležet, hrubky a neobratné výrazy dobrý dojem neudělají,

- zdržte se zejména pomlouvání předchozího pronajímatele / sousedů, v majiteli nemovitosti, o níž se ucházíte, by to mohlo vyvolat pochybnosti; uvolněná konverzace je však na místě,

- dejte majiteli nemovitosti čas na rozmyšlenou, budete-li mu několikrát do hodiny posílat SMS a žádat od něj rozhodnutí, může to vnímat jako otravování a akorát ho odradíte.

Sice se může někomu zdát, že jde o maličkosti, na nichž nezáleží; opak je ale pravdou, právě kvůli absenci těchto detailů mohou vaše šance rapidně klesnout. Ostatně byste také byli raději jednali s někým solidním; nebo ne?

Nebojte se mluvit, ani o sobě a svých plánech

Ačkoliv je to „obchod“ a emoce v něm jdou do jisté míry stranou, přece jenom záleží, jak se při prohlídce nemovitosti zapíšete do paměti jejímu vlastníkovi či realitnímu makléři, anebo oběma. Samozřejmě se jedná o vaše právo na soukromí a nemusíte říkat / odpovídat na nic, co by vám bylo nepříjemné. Ale nikdy není na škodu, pokud se zmíníte:

- v jakém oboru a na jaké pozici pracujete (stačí říci, že jste například programátor a zastáváte roli Java Developera),

- proč jste vyhledali nemovitost právě v této lokalitě (třeba že to máte blízko do práce, nebo je klidná a v okolí má bohatou občanskou vybavenost),

- obecně kdo jste a třeba zda máte rodinu.

Bude-li se následně majitel rozhodovat kupříkladu mezi třemi uchazeči, kteří jsou úplně stejně solidní, mají slušné zaměstnání apod., může rozhodnout o vašem úspěchu právě to, zda jste si s majitelem nebo realitním makléřem sedli lidsky. Může potom totiž zohlednit např. situaci, kdy dojíždíte každý den do práce 1,5 hodiny a chcete se proto přestěhovat blíže firmě, nebo že byste rádi dali rodině lepší občanské a společenské zázemí, jakého se jim v jiných částech města nedostává.

Ujistěte se, že nemáte záznamy v registrech

Nemusíte se obávat, že by někdo v tomto případě kontroloval BRKI, NRKI nebo SOLUS, do těch mají přístup pouze společnosti, které si platí přístup; máte-li v nich tedy z minulosti nějaký zápis, pravděpodobně to nikdo nezjistí. Co jde ale ověřit veřejně je centrální evidence exekucí, v níž jsou vidět jak právě probíhající, tak ukončené exekuce, a insolvenční registr (ISIR) s informacemi, zda se nacházíte v insolvenci, nebo jste jí úspěšně prošli (info je vidět do 5 let od ukončení). Pokud zápis v takové evidenci máte, může to vlastníky nemovitostí odradit, i kdybyste už měli své finance pod kontrolou.

Důkladně „zameťte“ svou virtuální cestu

Možná se jednalo jenom o mladickou nerozvážnost nebo o názory, k nimž se dnes nehlásíte. Ať to bylo jakkoliv, ujistěte se, že vám minulost nebude komplikovat současnost. Někdo by mohl namítat „co je komu do mého soukromí?!“, a máte pravdu, jak se chováte a vystupujete na veřejnosti je pouze vaše věc – některé vlastníky to ale skutečně může odradit a zbytečně vám tak unikne dobrá příležitost. Nikoho přitom nemůžete donutit, aby se rozhodoval pouze podle toho, co vám hraje do karet, a ostatní vynechal. Navíc v realitní kanceláři BRAVIS dostávají naši klienti o zájemcích kompletní report, aby měli maximum informací.