Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Jak určit cenu za pronájem a prodej nemovitosti?

Většina majitelů by ráda „vytěžila“ ze své nemovitosti co nejvíce; kdo ale pronajímá či prodává na vlastní pěst, nemusí určit cenu zcela správně. Realitní trh se rychle vyvíjí, a co platilo před půl rokem, může být dnes minulostí. Zejména bydlení v Brně zdražuje meziročně až o desítky procent, což někteří majitelé opomíjí, a jiní naopak cenu výrazně přestřelují. Aby byla skutečně nastavena správně, je nutné zohlednit mnoho faktorů, s čímž vám mohou pomoci naši specialisté ze zkušenostmi z lokálního trhu. Nejde totiž pouze o velikost nemovitosti.

290

Co je důležité uvážit / co zájemce zajímá

Na úvod je nutné zdůraznit, že nástřel ceny od laika bude vždy nepřesný a klidně s milionovou odchylkou od reálných možností. V potaz se berou jak dispozice nemovitosti, tak její výměra (zastavěná i užitná plocha), stáří a aktuální stav: ty v původním stavu budou mít obvykle cenu nižší, zatímco po rekonstrukci výrazně vyšší (neznamená to, že se vždy vyplatí provést rekonstrukci). Vůbec nejdůležitější je pak lokalita a občanská vybavenost, stejně jako možnosti pracovního trhu. Zjednodušeně řečeno: „Cena se nejlépe určí dle prodaných nemovitostí stejného typu v dané lokalitě.“

291

Projděte si inzeráty, ale berte je s rezervou

Snaha uspořit peníze i čas vede některé majitele k mylnému kroku, a sice určování prodejní ceny nemovitosti na základě inzerátů. Může se to sice jevit jako logický krok, málokdy se však setkáte s reálnými částkami. Většinou totiž odráží spíše přání prodejce, který cenu mnohdy výrazně přestřelí: třeba když se snaží prodat byt 1+kk v původním stavu v okrajové části Brna za cenu novostavby poblíž centra. Ceny v inzerátech tak nemusí odpovídat realitě, ale mohou vám pomoci s velmi hrubým nástřelem ceny.

289

Zjistěte si, za kolik byly prodány nemovitosti v okolí

Úplným základem je detailní průzkum konkrétní lokality, neboť jsou ceny v každé části města jiné (alespoň v těch velkých), a nelze tedy srovnávat byt v centru s tím na sídlišti, které je od něj vzdáleno několik kilometrů. A právě tady si někteří majitelé myslí, že jsou ceny plošné a kupci budou ochotni zaplatit vysoké sumy i za méně atraktivní nemovitosti. Chcete-li prodat, využijte k průzkumu tzv. cenové mapy, mezi něž patří i atlas cen: v tom jsou zveřejňována data přímo z katastru, resp. kupních smluv. Tato služba poskytuje informace zdarma, při určování ceny však nejsou směrodatné!

292

Využijte online kalkulačku cen nemovitostí

Pokud ani po dlouhém pátrání nevíte, na kolik byt, dům, či jinou realitu nacenit, můžete cenu nemovitosti spočítat v online kalkulačce, která vychází nejenom z cenových map, ale rovněž z interní databáze naší realitní kanceláře. Algoritmus výpočtu je tedy založen na skutečně realizovaných obchodech, nikoliv na domněnkách a „obecných“ informací, jakých je plný internet. Ani výsledek z kalkulačky však není 100%, byť může být velmi blízko realitě. S přesným odhadem nemovitosti vám pomůže makléř, který zohlední i to, co algoritmus nevidí.

293

Získejte odhad nemovitosti zdarma od RK

Ačkoliv si to někteří nemyslí, nejlépe vždy určí cenu specialista se zkušenostmi, a to nejlépe ten, co se věnuje lokálnímu realitnímu trhu. Jako my v Bravisu, kde pronajímáme i prodáváme byty, domy, ale i komerční nemovitosti. Díky aktuálním informacím a neustálému sledování vývoje cen a místních poměrů jsme schopni určit s maximální přesností a přinést vám tak nejvyšší možný zisk. Zároveň se věnujeme také poradenství, a vidíme-li v nemovitosti potenciál, pomůžeme vám ji „vylepšit“, aby se stala pro zájemce ještě atraktivnější – jak? Například home stagingem zvýšíme její cenu i o stovky tisíc.

273

Nesnažte se nasadit nemovitosti co nejvyšší cenu

Ano, každý by chtěl dostat z prodeje i pronájmu maximum, zbytečně přestřelená cena se však v závěru nemusí vyplatit. I když jsou lidé (nejenom v Brně) schopni platit za bydlení více než dříve (mnohdy nemají jinou možnost), zájemce o předražený byt / dům budete hledat nejenom déle (klidně i přes půl roku), ale u pronájmů navíc nemáte jistotu, že vám v něm vydrží. Pravděpodobně se bude průběžně poohlížet po něčem levnějším, případně uváží spolubydlení, protože je pro něj zkrátka nemovitost zbytečně drahá. Cenu je tedy nutné nastavit „střízlivě“ a najít ideálního zájemce.