Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Od koho si vzít hypotéku na byt nebo dům?

Hypotéka je nejčastější cestou k získání bydlení a bývá také nejvýhodnější; pro její získání však platí přísná pravidla. Ať se jedná o byt nebo rodinný dům, pomohou vám banky jeho nákup financovat nejméně z 80 – 90 %. Na trhu je spousta poskytovatelů, kteří by chtěli hypotéku poskytnout, ale jakého si vybrat? Abyste nemuseli procházet různé portály s mnohdy nekompletními informacemi, provedeme srovnání hypoték za vás. Společně nastavíme parametry a vybereme tu nejlepší.

225

Hypotéka od Bravis ušetří 45 hodin a 100 tisíc Kč

Obvykle se jedná o závazek na 20 – 30 let, a je tak nanejvýš nutné získat co nejlepší podmínky. I desetina procenta může znamenat rozdíl desítek tisíc. Za roky zkušeností už víme, jak s bankami jednat a dohodnout mnohdy lepší cenu, než jakou získá klient na pobočce. Vaše zájmy jsou u nás vždy na prvním místě, díky čemuž vám průměrně ušetříme 45 hodin času a téměř 100 000 Kč, které byste jinak bance zbytečně přeplatili.

Nejlepší hypotéka může být pro každého klienta jiná. Někomu nabídne lepší úroky ČSOB, jinému zase KB nebo mBank.

Je nutné sjednat k hypotéce také pojištění?

Vedle srovnání úvěrů na bydlení pro vás zajistíme i řadu dalších služeb, jako je pojištění. Některé banky vám nabídnou slevu na úrocích, pokud si jej sjednáte u nich; ale ne vždy to je výhodné. Každý by měl mít krytí pro případ úrazu, nemoci i smrti, a stejně tak pojistit domácnost a nemovitost. Abyste nepodepsali přednastavenou nabídku pojišťovny, pomůže vám centrum pojištění Bravis zvolit takové, co vaše bydlení skutečně ochrání.

Klasická nebo americká hypotéka?

Finanční trh nabízí zájemcům o bydlení dva základní druhy hypoték – standardní a americkou. Má-li klient dostatečné příjmy, čistou finanční minulost a stabilní zaměstnání, bude pro něj výhodnější hypotéka klasická, jíž se pro vás snažíme vždy získat. Kromě výhodného úroku je navíc možné získat i výraznou slevu za otevření účtu nebo zodpovědné sjednání životního pojištění.

228

Pokud jsou ovšem vaše příjmy v očích bankovních institucí nedostatečné, případně se vyskytly jiné důvody, může vám banka žádost zamítnout. V takové případě je řešením hypotéka americká, která je sice dražší, lze ji ovšem využít na cokoliv a investovat i 100% hodnotu nemovitosti. Poskytovatelé navíc mohou přehlédnout některé prohřešky i zápis v registru dlužníků.

Kolik vám banka půjčí? 100 % obvykle ne

Dříve bylo zcela běžné půjčit si celou tržní cenu nemovitosti; pokud stál pořizovaný byt 2,5 milionu Kč, banka vám také tuhle částku poskytla. Jenomže tomu už několik let zabraňuje regulace ze strany ČNB, která důrazně doporučuje půjčovat 70 – 80 % z hodnoty nemovitosti, čehož se mnohé banky drží. Například při koupi bytu za 4 miliony byste měli mít 800 000 Kč našetřených dopředu, některé společnosti vám však nabídnou hypotéku až do výše 90 %, a vybrané proinvestují i zbylých 10 %.

Máte-li našetřeno 10 – 20 % z ceny nemovitosti předem, ukážete tím bance, že jste bonitní, a máte své finance pod kontrolou.

Nájmy jsou dnes natolik vysoké, že může být pro někoho velmi obtížné zároveň spořit. Řešením může být půjčka od známých nebo rodiny, případně využití stavebního spoření. Pokud ovšem není ani jedno možné, nabídnou vám vybrané banky částku odpovídající 100 % ceny nemovitosti. Zbylých 10 % totiž obejdou přes spotřebitelský úvěr na cokoliv, čímž chybějící část dorovnají.

227

Co znamenají úroky a RPSN u hypotéky?

Zda-li hypotéka je či není výhodná posoudíte v první řadě podle výše úroků a RPSN. Oba dva údaje jsou u takto velkého úvěru s nejčastější splatností 20 – 30 let velmi důležité, i pouhé procento může znamenat rozdíl desítek až stovek tisíc Kč.

  • Úroky v p.a. udávají, kolik každý rok zaplatíte nad rámec jistiny
  • RPSN znamená roční procentní sazba nákladů (banka z ní hradí provoz, zaměstnance, vedení smlouvy atd.)
  • Jistina jsou peníze, které vám banka poskytla – tu jí vracíte v pravidelných splátkách i spolu s úroky a RPSN

Hypotéka od ČSOB, mBank nebo Air Bank?

Líbí se vám nabídka hypotéky od ČSOB, ale nejste si jistí, zda by vám například Reiffeisenbank nebo Česká spořitelna nevytvořila lepší? Snaha o získání klienta je velká a každá banka chce prodat bez ohledu, zda-li pro klienta existuje na trhu výhodnější řešení. Tomu Bravis předchází a porovnává nabídky všech bankovních institucí v ČR a vybere tu, která je výhodná pro klienta.

Ke každému přistupujeme individuálně, proto hypoteční centrum Bravis Reality spolupracuje se 14 bankami a 4 stavebními spořitelnami. Jsme tak schopni zajistit objektivní srovnání hypoték i dalších úvěrů s cílem získat pro klienta co nejlepší podmínky. V průměru ušetříme každému klientovi 45 hodin času a téměř 100 000 Kč, které ušetří na poplatcích.