Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Prodat byt v původním stavu, či provést rekonstrukci?

Ať se stěhujete do nového nebo chcete prodat nemovitost z dědictví, možná vás čeká otázka, zda-li ji "pustit" v původním, respektive současném stavu, a nebo do ní investovat a prodat ji dráž. Hned na úvod je nutné říci, že neexistuje univerzální odpověď pro každého, a vždy to závisí na několika faktorech. Kdo nemá s nemovitostmi zkušenosti, může pak namísto zhodnocení investice prodělat.

282

Hodnota bytu obvykle není úměrná investici

Pro jednoduchost berme v úvahu byt za 2+1 v původním stavu, který zahrnuje ještě staré umakartové jádro, a bude tedy vhodný k celkové rekonstrukci. Jeho tržní cena jsou 3 miliony korun s tím, že do něj nový majitel bude muset ještě nejméně 500 tisíc Kč investovat. A až skončí, bude mít "ideální" bydlení s nadstandardní kuchyňskou linkou, spotřebiči, osvětlením i plovoucí podlahou v každé místnosti.

Pokud neznáte vkus potencionálního kupce, může být rekonstrukce kuchyně za stovky tisíc zbytečná.

Hezká představa ...jenže ne pro každého. Někomu možná taková podlaha nevyhovuje a raději by měl v bytě parkety překryté koberci, a možná by do koupelny zvolil jinou vanu, případně ji propojil se záchodem. A protože zájemce o nemovitost pracuje ve stavebnictví, sežene si potřebný materiál za nákupní cenu, a většinu oprav si doma provede sám, aniž by platil specializované firmě.

286

Z pohledu kupujícího se tak sice může jednat o hezký byt, ale ne zcela podle jeho představ, což by vedlo k dalším, a v podstatě zbytečným úpravám. Jenže to může být také důvod, proč vám nakonec nabídne méně než 3,5 milionu (3 mio. původní cena + 0,5 mio. rekonstrukce), neboť bude muset ještě další peníze investovat. Investice by se vám tím pádem nevrátila a ještě byste o nějaké peníze přišli.

Rekonstrukcí bydlení zužujete okruh zájemců

Jakmile byt opravíte "dle svých představ", automaticky tím zavíráte dveře nejméně polovině zájemců. Z dlouhodobých statistik totiž vyplývá, že je větší zájem o byty v původním stavu, ačkoliv na tom třeba v Brně nejsou špatně z hlediska prodejů ani novostavby. Přesto, pokud bydlení opravíte, prodejné je; jen můžete čekat na zájemce o několik měsíců déle, a v nemovitosti vám budou akorát ležet peníze.

285

Pochopitelně je ale možné, že se trefíte do vkusu i více než jednomu zájemci, pro něhož bude takto zrekonstruovaný byt atraktivní. Ani tady však obecně nelze se 100% jistotou říci, že se vám investice vyplatila. Například v Brně se hledají zájemci snáze, jelikož tu převládá poptávka nad nabídkou, v jiných městech však může být situace jiná, a investice by téměř jistě vedla ke ztrátě.

Dopředu je nutné spočítat, co se vyplatí více

K situaci je třeba přistupovat individuálně a silně doporučujeme, abyste se poradili s odborníky v oboru; předejdete tak ztrátě i stovek tisíc korun. Někdy může být nemovitost v tak hrozném stavu, že bude nezbytné provést alespoň rekonstrukci rozvodů, vyklizení místností, odstranění technických závad nebo třeba plísně, která se může objevit ve starých, vlhkých a nevětraných bytech.

283

Jednat se přitom může o investici v řádech nižších desítek tisíc, a dojem budoucích zájemců bude rázem mnohem lepší, než když si prohlíží "doupě". Budoucí kupec, co hledá přímo byt k rekonstrukci, si totiž už během prohlídky představuje, jak by jej předělal ku obrazu svému, kam by umístil jaký nábytek, kde by měl pracovní stůl, nebo jak velkou vanu a sprchový kout by pořídil.

287

Ovšem při pohledu na byt zaplněný "harampádím" nemusí být jeho představy tak živé, a buď předčasně ztratí zájem, nebo nabídne nižší cenu. Už realitní makléř vám přitom zvládne poradit, zda-li a jaké opravy má smysl provádět, nebo jak byt připravit na rekonstrukci pro budoucího zájemce. Investice se vyplácí málokdy a obvykle vám nepřinese výrazně vyšší zisk, nehledě na vynaložený čas.

Byt může lépe posloužit jako investiční

Pokud netrváte na prodeji a jde spíše o nemovitost, s níž nechcete mít starosti, můžete ji svěřit do rukou realitní kanceláře a získat tak stabilní příjem z jejího pronajímání. Byt v dobré lokalitě si zájemci najdou v podstatě sami a budou ochotni za něj zaplatit více než v jiných oblastech. V tomto případě je však naopak vhodné, aby byl zrenovovaný, a tím pádem atraktivní a vhodný k bydlení na další dlouhá léta. Zkušení makléři RK Bravis vám pomohou dopředu spočítat, která varianta se jeví jako nejlepší.