Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Mýty o prodeji nemovitosti na vlastní pěst bez RK

Kdo prodává byt, dům, pozemek, chatu či jakoukoliv jinou nemovitost, chce za ni pochopitelně dostat co nejvíce. A tak se někteří rozhodnou, že si vše zajistí sami bez pomoci specialistů – a to včetně smlouvy, rekonstrukce (či jiných oprav), inzerce apod. Jenže prodej nemovitosti je „velký obchod“, v němž jde zejména ve městech o několik milionů korun. I jediná chyba vás tak může přijít draho; a co víc, prodejem to nekončí, třeba skryté závady vás můžou dostihnout i roky po uzavření smlouvy, a chtě nechtě za ně nesete odpovědnost.

342

1. mýtus: RK si vezme provizi a zaplatím jí za nic

I když pracuje většina realitních makléřů poctivě a proklientsky, najdou se bohužel i tací, kteří vidí za každou „transakcí“ svůj prospěch, nebo nabízí ne zcela profesionální služby. Docela známé jsou zkušenosti, kdy realitní makléř na prohlídce jenom „přišel otevřít dveře“ a zájemci se nijak nevěnoval, nedalo se mu dovolat a komunikace byla celkově obtížná, či dokonce nedorazil na domluvenou schůzku. I jediná chyba na straně makléře pochopitelně vrhne špatné světlo na celou profesi, a některé zájemce to pak zavede na „bezrealitkové“ portály, aby si vše obstarali sami.

Správný makléř vám ale nic takového neudělá a naopak bude vždy o několik kroků před vámi. Obecně lze doporučit spíše větší a zaběhlé RK, kde má makléř podporu ostatních i zkušenějších kolegů, a to hned v několika odvětvích. Kupříkladu BRAVIS má své specialisty na prodej, koupi i pronájem nemovitostí všeho druhu, a dokonce i vlastní právní oddělení a spolupráci s renomovaným hypotečním centrem. Díky kombinaci zkušeností a specialistům v mnoha odvětvích tak dokáže klientům radit komplexně a řešení v případě potřeba konzultovat.

2. mýtus: smlouva mi stačí z internetu

Kvalitní dokumentace něco stojí, pročež se velmi často stává, že si majitel stáhne jakýsi obecný vzor kupní smlouvy s pocitem, že ušetřil za něco, co dokázal získat i zadarmo. Jenže daná smlouva může být použitelná třeba při prodeji bytu v OV, zatímco pro družstevní či rodinný dům už se nehodí. A stejně tak velmi pravděpodobně obsahuje pouze základní ustanovení, a už vůbec nezohledňuje vaši konkrétní situaci.

Nedokonale sepsaná smlouva pak sice nemusí znamenat problém při samotném prodeji, ale až po něm, třeba pokud jde o odpovědnost za skryté vady. Někdo se také v tomto případě rozhodne, že si nechá smlouvu sepsat od advokáta, což ale může znamenat nemalý náklad. V RK BRAVIS je přitom smluvní dokumentace součástí služeb a vždy ji připravuje naše vlastní právní oddělení ve spolupráci se zkušenými advokáty v dané oblasti.

3. mýtus: nemovitost se prodá tak jako tak

Obecně platí, že má vše svého kupce, což není u realitního trhu výjimkou; jenže jakého a kdy se ho dočkáte? Mnozí majitelé nastaví cenu výrazně vyšší, než za jakou se nemovitosti v dané lokalitě a stavu běžně prodávají, a čekají, jestli se někdo ozve. Jenže to může trvat – někdy pár měsíců, jindy rok, během něhož se podmínky na trhu opět změní – a majitel nakonec dojde k závěru, že bude muset s cenou dolů, aby už „konečně prodal“. Ztracený čas i peníze, protože ty nemovitost vyžaduje non-stop (alespoň min. zálohy na energie, fond oprav...), i když žádný zisk nepřináší.

A dost možná i ztráta solidního zájemce, který by byl jinak ochotný zaplatit vyšší částku než ostatní. Běžně se tak stává, že vlastníkovi unikne dobrá nabídka, i když ze 100 % nenaplňuje jeho přestřelenou cenu. Realitní kancelář BRAVIS přitom umí se zájemci vyjednat podmínky, s nimiž budou spokojené obě strany. Oslovením správného okruhu zájemců přitom nabídne nemovitost pouze těm, kteří o ni opravdu mají zájem a jsou schopni de facto ihned zaplatit požadovanou cenu, anebo začít vyřizovat hypotéku. Prodáno tak můžete mít už za pár měsíců s maximální ziskem.

4. mýtus: pokud provedu rekonstrukci, prodám dráže

Než se pustíte do jakýchkoliv kroků, je třeba vše pořádně spočítat. Vhodné je provést některé menší opravy a nemovitost tak „zvelebit“, obvykle však nemá smysl provádět ani menší rekonstrukci (kupříkladu opravu střechy ano, ale předělat celý interiér, pořídit novou kuchyňskou linku a třeba i vestavěné skříně není vhodné). Proč? Když si někdo nové bydlení, chce si ho de facto vždy zařídit podle svého. Sám si tedy určí, kde bude mít umístěný jaký nábytek, v jakém stylu si zařídí kuchyni, zdali chce do koupelny vanu či sprchový kout a jaký, nebo jestli chce v pokojích parkety, plovoucí podlahu apod.

Jenomže v momentě, kdy nemovitost opravíte – byť v dobré víře, abyste ji neprodávali v původním stavu, anebo zkrátka chcete zvýšit její hodnotu – výrazně tím zúžíte okruh zájemců. Obvykle přitom tržní cena nestoupne úměrně o investovanou částku, a už vůbec ne o více. Ve většině případů bude vyšší o 50 až 70 %, takže na tom v závěru proděláte i stovky tisíc. Zkušený makléř vám dokáže spočítat, co a v jakém rozsahu má smysl opravovat, aby byl váš zisk co nejvyšší. Pamatujte, že kdo kupuje nemovitost k bydlení, chce si ji zařídit „dle svých snů“, ne se přizpůsobovat.

4. mýtus: když to udělám já, bude vše rychlejší

Může se sice zdát, že po přečtení potřebných kroků na internetu se jeví prodej nemovitosti jako jednoduchý proces, ale jak dnes a denně potvrzuje praxe, opak je pravdou. Zohlednit byste navíc měli i svůj investovaný čas, který běžně vychází ve vyšších desítkách, a někdy až stovkách hodin, nevíte-li přesně, jaké kroky podnikat – jenom inzerce a komunikace se zájemci včetně provádění prohlídek zabere nejméně 1/2 z nich. Ne každý se přitom může záležitosti věnovat každý den, ačkoliv je to pro nalezení solidního kupce nezbytné.

A pokud se ještě rozhodnete, že oslovíte jednotlivé odborníky „na vlastní pěst“, můžete za jejich služby v závěru zaplatit nemalé sumy. Věci navíc není dobré uspěchat, některé záležitosti zkrátka vyžadují čas, a dokonce i zkušení specialisté se stovkami prodejů si po sobě práci kontrolují. Když si tak spočítáte, kolik peněz a času bude nutné investovat (nehledě na starosti a nejistotu, jestli provádíte vše správně), i o kolik peněz jste potencionálně přišli.