Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Nedaří se vám pronajmout byt či dům? Časté chyby z praxe

Ať nemovitost zdědíte nebo přímo koupíte za účelem pronajímání, můžete se potýkat s jistým nezájmem lidí, ačkoliv je dnes bydlení všeobecně nedostatkové. Na vině přitom nebývá pouze cena, obvykle se jedná hned o několik faktorů zároveň. A většinou není v silách majitelů, aby sledovali rychle se měnící poměry na realitním trhu a dokázali tak vytvořit správnou nabídku ve vhodný čas.

303

Výše nájemného je nastavena špatně

Zřejmě největším problémem je samotná cena, kterou mnozí majitelé vypočítají na základě inzerátů od jiných pronajímatelů „na vlastní pěst“ a vytvoří tak nabídku, na níž buď nepřistoupí nikdo, a nebo se podaří nemovitost pronajmout až po delší době. Z vize vyššího výdělku se pak stane klidně i na půl roku nevýdělečný business a tedy nemalá ztráta zisku. Obecně vzato je vhodné nastavit cenu obvyklou, tedy takovou, za jakou se pronajímají srovnatelné byty / domy ve stejné lokalitě.

Tu ovšem nelze určit z online inzerátů, v nichž majitelé často (a někdy nevědomky) přestřelují, a vždy je nutné vycházet ze současných čísel, která mají k dispozici realitní makléři. Právě ti neustále sledují vývoj trhu a jsou schopni nastavit adekvátní výši nájemného tak, aby se chtěl do bytu nebo domu co nejdříve nastěhovat vhodný a prověřený zájemce. Celé to však nezávisí pouze na tomto faktoru; ten se totiž prolíná ještě s níže uvedenými a cílem je najít jejich soulad.

Byt / dům neoslovuje správné zájemce

Tento aspekt je vlastně nejdůležitější ze všech a přímo ovlivňuje jak výše uvedené nastavování ceny, tak faktor níže. V mnoha případech, kdy majitel umístí nemovitost k pronájmu na veřejné realitní portály, dochází k oslovení velké skupiny lidí, z nichž mnohé nelze označit jako „ideální“, a naopak může uniknout zrakům těch, kteří si chtějí byt / dům pronajmout na několik let a jsou ochotni za něj zaplatit vyšší cenu. V tomto případě je důležité dostat nabídku nikoli k co největšímu počtu jakýchkoliv zájemců, ale k co největší skupině vhodných zájemců; těch mohou být klidně pouze jednotky.

Nemovitost k pronájmu už je vybavená

I když někteří lidé uvítají, že už nemusí do nového bydlení nic kupovat, jiní si ho naopak chtějí zařídit více podle sebe. Třeba že už mají svůj nábytek z předešlého bytu, nebo zkrátka preferují jiný styl i barevné kombinace. Trefit se do vkusu všem zájemcům je prakticky nemožné, takže čím více nemovitost k pronájmu vybavíte, tím menší skupinu zájemců oslovíte. V RK Bravis proto klientům doporučujeme ponechat byt / dům nevybavený, čímž nejenom ušetříte nemalé peníze za koupi nábytku dle svého gusta, ale rovněž přitáhnete pozornost více potencionálních uchazečů.

O něco komplikovanější je pak situace, pokud se jedná o váš současný domov. V takovém případě ho doporučujeme nejdříve vyklidit (samozřejmě máte-li už zajištěn nový), nebo ho alespoň správně prezentovat – tedy schovat všechny osobní věci, fotografie, oblečení, hygienické potřeby atd. Zkrátka vše, co by mohlo de facto cizímu člověku zkazit dojem. Někdy je také dobré využít home staging a rady specialistů, s nimiž z pronajímané nemovitosti dosáhnete na maximální zisk, který nezřídkakdy bývá až o 30 % vyšší, než když se snaží majitel jednat na vlastní pěst.