Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Pronajímat byt zařízený, nebo ne, a komu? Obojí přináší zajímavé příležitosti

Stejně jako si mnoho majitelů klade otázku „kde najít solidní nájemníky, kteří budou včas platit?“, je často zajímá i celkový koncept pronajímání nemovitosti. Ne vždy je to o sehnání jednotlivce nebo páru bez mazlíčků a dalších závazků k dlouhodobému užívání. Jednat se může také o krátkodobé nebo „přechodné“ pronájmy pro určitou, poměrně úzkou skupinu zájemců. Vždy záleží, jak se majitel k obchodu staví – zda preferuje svěřit nemovitost do užívání dlouhodobě a „o nic se nestarat“, nebo se o ni chce aktivně, klidně i denně nebo týdně, starat. Jak zařízený, tak nevybavený byt má svá pro a proti.

412

Kdy je lepší pronajímat byt nevybavený

Běžně bývá ve výbavě bytové jednotky sporák (nebo varná deska), trouba, kuchyňská linka a lednička (pravidlem je u novostaveb, v nichž je vestavěná do kuchyňské linky nebo koutu, ale třeba ve starších nemovitostech se s ní setkat nemusíte a zajišťujete si jim tím pádem sami). Vedle toho ale majitelé žádné další vybavení do bytu neumisťují, takže:

  • nájemce si ho může zařídit dle svých představ
  • pokud už má zájemce nábytek z předchozího bytu, nemusí řešit, co s ním
  • vlastníkovi odpadají náklady na vybavování, což vychází u celého bytu i na několik desítek tisíc korun
  • pro obě strany je předávání nemovitosti jednodušší (čím méně toho je „ke zničení“, tím méně času vezme posuzování závad a případná výměna názorů, zda se ještě jedná o běžné opotřebení, nebo o poškození)

Pronajímat byt nevybavený tak dává smysl zejména z dlouhodobého hlediska, přičemž se jedná de facto o nejvyužívanější způsob monetizace nemovitosti, a sice že majitel dostává každý měsíc smluvený nájem. Vedle odpovědnosti za velké vady ale majitel nemá žádné další významné náklady ani starosti, což právě mnoho pronajímatelů preferuje. Někteří se přitom nechtějí starat vůbec o nic a svěřují svou nemovitost do péče realitní kanceláře BRAVIS, která ji spravuje a řeší vše za vlastníka.

Kdy dává smysl pronajímat byt zařízený

Jako v předchozím případě, i v tomto lze zařízenou nemovitost pronajímat dlouhodobě. To se ale moc často nestává, neboť bude vybavení po několika letech opotřebené (ne nutně, ale nějakému opotřebení podléhá i při velmi opatrném zacházení) a pro budoucí zájemce tedy dost možná méně atraktivní. Navíc se nelze každému trefit do vkusu, a pokud se někomu zkrátka nebude nábytek líbit, může odejít dříve. Zařízený byt je ovšem možné využít více způsoby, protože dává smysl lidem, kteří:

  • smýšlí „ekonomicky“ a berou zařízený byt čistě jako odrazový můstek s tím, že peníze raději ušetří a za rok nebo dva půjdou do svého
  •  jsou pracovně (nebo časově) vytížení a hledají nemovitost k pronájmu na několik měsíců až rok (často se jedná o manažery ve velkých firmách, u nichž bývá běžné, že se kvůli práci přesouvají mezi městy)
  • studují a nemají často finanční prostředky na jednorázové vyšší investice (postel, stůl, židle...) a zároveň je u nich riziko, že odejdou po konci semestru, na letní prázdniny apod. (ne všichni si byt „podrží“)

Taková zařízená nemovitost přitom bývá někdy finančně zajímavější, protože třeba do bytu 3+1 lze umístit i 6 lůžek, pronajmout je studentům a za každé inkasovat několik tisíc korun (např. v Brně to je při současných cenách bydlení i 6 až 7 tisíc „na hlavu“) a ve výsledku si tak zajistit příjem bezmála 40 000 Kč. Za dlouhodobý pronájem by oproti tomu vlastník inkasoval o 30 až 45 % méně). Vyžaduje to ovšem nějakou investici, kterou je třeba rozpočítat s návratností např. 2 let – vybavení ale bude sloužit i poté a třeba právě studenti často nebývají na jeho kvalitu tak nároční a nevadí jim, pokud je mírně opotřebené.

Stejné příležitosti mohou přinášet krátkodobé pronájmy, kupříkladu formou Airbnb, kdy majitel na několik nocí ubytuje jednotlivce, páry, nebo i celé skupiny. V ČR sice není tento způsob noclehu tak častý, ale jeho obliba stále roste a jenom v brněnské metropoli se tak v roce 2019 ubytovalo více než 12,5 tisíce návštěvníků (tato forma má přitom růstový trend o cca 20 % ročně, ovšem třeba období koronaviru byl propad o více jak 80 % a ukázalo se, jak náchylné toto podnikání je. Oproti tomu klasické pronájmy si lidé nejenom udržely, ale dokonce zájem o ně rostl, takže majitelé nemovitostí nepřicházely o peníze (na rozdíl od zmíněných krátkodobých pronájmů).

Jednotlivec přitom zaplatí za jednu noc i 1 700 Kč, což je v přepočtu na dny zajímavější než u dlouhodobých pronájmů (sehnat se dají i levnější, či naopak dražší nabídky). Vychází to ze statistik Data.Brno. Jenomže nutno zdůraznit, že obsazenost nemusí být všechny noci 100%, a že je třeba byt pravidelně, často i denně, udržovat (včetně úklidu, lůžkovin…), což znamená časovou investici klidně i dvě hodiny denně (+další výdaje na úklidové prostředky, praní…). Aktuálně je pronájem nemovitostí přes Airbnb zase na vzestupu a nejvíce ho v Brně využívají Britové, Američané, Němci, Poláci a Rakušané, řada majitelů ale zvolila bezpečnější příjem z dlouhodobých pronájmů bez starostí.