Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Jak si rychle pronajmout byt v Brně a vyhnout se čekání

Bydlení je v poslední době značný nedostatek, což platí pro velká města jako Brno dvojnásob. Sehnat tak byt k pronájmu, ale i ke koupi, může být o něco složitější. Zejména na cenově dostupnější nemovitosti připadají někdy i desítky zájemců, což znamená těžké rozhodování, komu byt nakonec „dát“. Ovšem chcete-li své šance na úspěch zvýšit a vyhnout se podstupování prohlídek s nejistým výsledkem, může vám spoustu času, peněz i starostí ušetřit realitní makléř.

382

Proč je v krajském městě nedostatek bytů

Velké město láká více lidí než to malé, a to z mnoha důvodů – dostupnější služby všeho druhu, mnohdy také kvalitnější, lepší školy, a především pracovní příležitosti. Zatímco v maloměstě se musí člověk spokojit s tím, co je, v Brně je v každém oboru hned několik, klidně i desítek, společností. Vedle přirozené migrace v rámci ČR však zavítají do krajského města také vyšší desítky tisíc studentů ze zahraničí, dle odhadů jich je nejméně 80 000, přičemž statistika nezohledňuje slovenské občany, kteří se u nás nemusí k pobytu registrovat. Nedostatek bytů je pak podpořen i nízkou bytovou výstavbou, v důsledku čehož je pokryto nejvýše 60 % poptávek. Svůj podíl viny nakonec nesou i nedostatečné kapacity univerzitních kolejí a řada dalších faktorů.

Jak vám s bydlením pomůže realitní kancelář

Většina majitelů už dnes neřeší pronájem nemovitostí na vlastní pěst, ale svěřuje celý proces do rukou realitní kanceláře, která zajistí veškerou komunikaci, prohlídky i právní servis. A jsou to právě stránky RK, kde najdete nabídky k pronájmu bytů, u nichž máte větší šanci. Ne vždy jsou totiž na „všeobecných“ inzertních portálech, kde si je prohlíží vyšší desítky až stovky lidí a přirozeně tak stoupá mezi uchazeči konkurence. Takže chcete-li si pronajmout byt v Brně co nejrychleji, zkuste se obrátit na realitní kancelář a specifikovat, o jakou nemovitost máte zájem, za kolik a od kdy.

Info: U realitní kanceláře BRAVIS se navíc můžete spolehnout na korektní jednání a komplexní právní servis, který nebývá vždy standardem, a zejména při pronajímání bytu od soukromé osoby může dojít k nedostatečné právní ochraně.

Makléři vám podle toho mohou snáze nabídnout bydlení, které odpovídá vašim přestávám, jakmile se takové objeví. Vůči ostatním uchazečům získáte výhodu i díky hlídacímu psovi, v němž si navolíte, o jaký druh nemovitosti máte zájem (upřesníte velikost bytu, lokalitu a maximální cenu), a jakmile bude taková v nabídce, dostanete automaticky upozornění na email. Některé nemovitosti se totiž nemusí na stránkách ani ohřát a vy už budete mezi úplně prvními uchazeči.

Jak zvýšit šanci, že vám někdo byt pronajme

Každý vlastník nemovitosti chce pochopitelně slušného nájemce, který na oplátku požaduje férové a transparentní jednání ze stany majitele, a případně i realitní kanceláře. Jenomže ne každá se řídí etickým kodexem, jaký považuje RK BRAVIS za samozřejmost. Když se o nějakou nemovitost ucházíte, probíhá vyhodnocení, zda jste vhodným kandidátem – zohlednit je přitom nutné jak naše zásady, tak přání vlastníka. Nejdůležitější přitom je, aby byl potencionální nájemce slušný a zvládal včas platit dohodnuté nájemné. Chování ani platební morálku sice nelze 100% odhadnout předem, pomůže však, pokud:

  • máte stabilní zaměstnání nebo podnikání
  • nejste v centrální evidenci exekucí ani v insolvenčním rejstříku
  • zvládnete uhradit nájemné, vratnou kauci a provizi RK
  • chodíte na schůzky slušně upravení a včas (a v případě, že to nakonec v domluveném termínu nezvládnete, dokážete se s dostatečným předstihem omluvit)
  • komunikujete svižně a korektně

Za předpokladu, že například dlužíte a závazky vymáhá exekutor, bude chtít majitel nemovitosti ochránit své současné i budoucí zájmy a předejít situacím, kdy by exekutor chodil do jeho bytu. Tam by sice nemohl nic zabavit, pokud by majetek fakticky nepatřil vám, ale mohlo by to přinejmenším narušit sousedské soužití. Dalším negativním faktorem bude, pokud nezvládnete uhradit požadovanou vratnou kauci, poukazovalo by to na horší finanční situaci, ačkoliv by to nemusela být pravda – třeba jste zrovna měli jiné výdaje, kvůli nimž nedáte tak rychle peníze dohromady – vlastníci však chtějí byt pronajímat „najisto“.