Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Jak dlouho trvá prodat byt svépomocí vs. přes RK

„Udat“ nemovitost nemusí být úplně snadné ani v době vysoké poptávky po bydlení, natož v době stagnující ekonomiky. S cílem ušetřit se řada lidí pouští do procesu na vlastní pěst a až na čestné výjimky bývá výsledek podobný – prodej bytu (nebo domu, pozemku...) se táhne a nakonec je vlastník donucen i slevit ze svých nároků. V případě, že půjde vše rychle, počítejte nejméně se 3 měsíci, pokud ale přesně nevíte, co děláte (nebo dělat máte), může se proces protáhnout i na rok. Je totiž spousta kroků, které musíte splnit, protože bez nich to zkrátka nepůjde; a tyto jednotlivé kroky mají jistou časovou náročnost a vyžadují odbornost.

422

Co „zdržuje“ prodej nemovitosti nejvíce

I když to možná někomu nebude znít fér, tak je to obvykle sám majitel, potažmo prodejce. Pokud totiž neví, co přesně chce, za jakou cenu a komu má nemovitost nabízet, v jaké chvíli a co všechno musí udělat (zdaleka se nejedná jenom o podpis smlouvy), bude v průběhu na tyto jednotlivé požadavky narážet a snažit se je řešit. K řadě z nich si bude muset domluvit schůzku s odborníkem, což může dle jejich vytíženosti znamenat zpoždění i pýr týdnů. Řada zájemců se navíc snaží vyjednávat o ceně, z čehož nemusí vlastník bytu v závěru vyjít dobře; třeba že nakonec zbytečně sníží cenu, anebo odmítne „správného“ zájemce, protože nechtěl ustoupit.

Někdo se totiž snaží „svézt na vlně“ vysoké poptávky po bydlení a cenu nemovitosti úmyslně nadsadí klidně o 10 až 20 %, což dělá jenom u brněnských realit rozdíl klidně 0,5 až 1 milion korun. Určení prodejní ceny bývá jedním z nejtěžších kroků a člověk nezkušený se de facto nikdy nedopracuje k reálnému číslu. A to ani za použití doporučované cenové mapy, která je pouze jedním faktorem k jejímu určení. Nakonec tak příliš drahá nabídka znamená, že dojde ke zúžení skupiny zájemců a tím oddálení prodeje.

Vezmeme-li ale v úvahu, že byla cena nemovitosti určena správně a vlastník už má vážného zájemce, bude proces stejně nějakou dobu trvat. V první řadě dochází k předložení kupní smlouvy, kterou by měly obě strany projít s právníkem a doladit oboustranně akceptovatelné podmínky, což může trvat i pár týdnů. V RK BRAVIS přitom připravuje smlouvy klientům naše právní oddělení ve spolupráci s odborníky na danou oblast a veškeré jednání vyřídíme za vás. Nesmírně důležité je také zhodnocení technického stavu nemovitosti, zjištění věcných břemen a exekucí (pokud jsou), nebo ověření nezapsaných přístaveb a vedlejších staveb.

Zájemce o bydlení si potom musí vyřídit úvěr (nebo jiné financování nemovitosti), což může zase trvat i týdny. I kdyby měl hypotéku předschválenou, musí dojít k jejímu přehodnocení na základě konkrétní nemovitosti a aktuální situace. Průtahy čekejte zejména kvůli odhadu ceny nemovitosti bankovním odhadcem. A nakonec (přeskočíme-li „menší kroky“) budete zhruba měsíc čekat, než katastrální úřad vyřídí návrh na vklad do katastru a zapíše nového vlastníka. Dohromady tak utečou 3 měsíce jako nic, a pokud opravdu přesně nevíte, co máte dělat a s kým jak jednat, může to být klidně půl roku. U rodinných domů může být situace podobná.

Rychlý prodej bytu s maximálním ziskem

Ještě než začnete podnikat jakékoliv kroky, ujasněte si, jaké máte priority a jak moc na prodej nemovitosti (link) spěcháte. Chcete peníze co nejdříve to bude možné, protože se třeba stěhujete do většího bytu, který máte rezervovaný? Anebo si můžete počkat klidně pár měsíců, než se objeví ten správný zájemce? Ani rychlý prodej neznamená, že musíte jít s cenou dolů; stačí pouze oslovit lidi, kteří jsou na koupi připraveni, a nedojde tedy k žádným průtahům. S těmi komunikujeme v RK BRAVIS denně a známe jejich potřeby, díky čemuž přesně víme, komu danou nemovitost nabídnout a za kolik, případně jak se zájemcem jednat.

O poznání rychlejší je poté i příprava kupní smlouvy a dalších podkladů, neboť máme právní oddělení „in-house“ a řešíme tedy vše napřímo. Odpadává tím domlouvání schůzek, posouvání termínů a dalších kroků, které dokážeme podchytit. Naše hypoteční centrum navíc dokáže klientům pomoci jak s nalezením vhodného financování nemovitosti, tak se samotným získáním úvěru (to v průměru ušetří 45 hodin času a bezmála 100 000 Kč). Při prodeji přitom dbáme na maximální zisk pro prodávajícího a komplexní právní ochranu obou stran. Ve spolupráci s odborníky se také postaráme o technickou prohlídku a odhad ceny nemovitosti.