Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Jaké poplatky se hradí při koupi nemovitosti

 Chcete-li si pořídit bydlení, měli byste se dopředu připravit na veškeré placení s tím spojené. Cena nemovitosti totiž není jediným nákladem, ačkoliv ostatní poplatky nejsou příliš vysoké a každý šplhá nejvýše do několika tisíc korun. De facto vždy se jedná o zákonem stanovená pravidla, jejichž vyřízení zajistíme v realitní kanceláře Bravis tak, aby s nimi naši klienti neměli žádné starosti. I tak je ovšem dobré vědět, jaké poplatky vás při koupi nemovitosti čekají a kolik si na ně připravit peněz.

314

Znalecký posudek na odhad nemovitosti

Ještě než s vámi poskytovatel hypotéky / úvěru ze stavebního spoření podepíše smlouvu, bude chtít odhad ceny bytu / domu, na nějž žádáte peníze. Nechce se přitom spoléhat na soukromé znalce a vždy tak posílá svého, který jí podá oficiální zprávu, zda-li nemovitost dosahuje takové hodnoty, aby dokázala úvěr zajistit v plné výši. Za tuto službu obvykle zaplatíte kolem 3 000 až 5 000 Kč, ovšem u atypických, velkých či hodnotnějších staveb může být cena o něco vyšší.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Když si s bankou nebo stavební spořitelnou plácnete, chce mít jistotu, že o svou (obvykle několikamilionovou) investici nepřijde. K tomu slouží zástavní právo, které ji opravňuje k prodeji nemovitosti v případě porušení podmínek (typicky když přestanete splácet). Aby to bylo oficiální, musíte tuto skutečnost uvést v katastru nemovitostí, přičemž za návrh na vklad uhradíte správní poplatky: a sice 1 000 Kč za změnu majitele / vlastníka, a 1 000 Kč za ono zástavní právo.

Úschova peněz, než dojde k převodu

Aby měl kupující jistotu, že protistrana s penězi „neuteče“ a dojde tedy k převodu vlastnického práva u prodávané nemovitosti, existuje úschova peněz, a to advokátní a notářská. Během ní jsou finanční prostředky uloženy na speciálním účtu, a jakmile dojde ke splnění všech smluvních povinností (tedy bude jisté, že se stáváte vlastníkem), budou převedeny na účet prodávajícího. Tato služba bývá zpoplatněna několika tisíci Kč a je jistotou, že obchod proběhne v pořádku.

Právní služby a poznání povinností

I když je internet plný obecných vzorů kupních / prodejních smluv, v zásadě je nedoporučujeme. Vždy je zodpovědnější vypracovat dokumentaci na míru vaší situaci a podchytit všechny případy, které by mohly nastat. V realitní kanceláři Bravis nabízíme tyto služby všem klientům a nastavujeme smlouvy tak, abyste byli maximálně chráněni. Investice do právních služeb může ušetřit případné budoucí rozepře a přešlapy, které běžně šplhají až do stovek tisíc.

Pojištění nemovitosti je vyžadovaná nutnost

V případě, že by došlo k poškození koupeného bytu / domu / pozemku apod., chce mít poskytovatel úvěru jistotu ve všech směrech. Musíte si proto sjednat pojištění nemovitosti (alespoň základní), díky němuž banka nepřijde o peníze v případě živelné či jiné pohromy. Ano, banka či stavení spořitelna. Kdyby totiž k takové situaci došlo, jsou peníze vyplaceny (vinkulovány) právě jí, nikoliv vám. Neznamená to však, že o vše přijdete, na dalším postupu se nicméně domluvíte s bankou.

I sebe musíte pojistit pro případ neštěstí

Protože je hypoteční úvěr obvykle závazkem na desítky let (nejčastěji bývá 20 až 30 let), chce mít jeho poskytovatel opět jistotu, že nepřijde o peníze – tentokrát v případě, kdyby se něco stalo vám jakožto žadateli. Třeba když vás skolí nemoc, budete se měsíce léčit po operaci, nebo nedejbože dojde k vážnějšímu úrazu, který způsobí trvalé následky či smrt. Aby pak pozůstalí o nemovitost nepřišli, vyplatí pojišťovna nějakou částku a uhradí tak část nebo celou dlužnou částku.

Daň z nabytí nemovitosti platíte jen někdy

Dříve byli kupující zatíženi ještě nemalým poplatkem, oproti němuž bylo vše výše zmíněné maličkostí. Jednalo se totiž o 4% daň z nabytí nemovitých věcí, což znamenalo při dnešních cenách odvod finančnímu úřadu i více jak 200 000 Kč. Na podzim roku 2020 však byla tato povinnost zrušena, takže nemusíte státu nic hradit: ovšem pouze za předpokladu, že nemovitost do 10 let od její koupě neprodáte. A pokud ano, musíte všechny peníze využít ke koupi jiného bydlení (typicky když jdete z menšího do většího). V opačném případě bude nutné daň z nabytí nemovitosti doplatit zpětně.