Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Typy úschovy peněz: která je nejlepší a proč?

Úschova peněz je v procesu prodeje nemovitosti běžnou a nezbytnou záležitostí (jde to i bez ní, ale to zásadně nedoporučujeme), díky níž má kupující jistotu, že nepřijde o peníze a dojde k platnému převodu vlastnického práva na jeho osobu. Setkat se přitom můžete s několika typy úschovy peněz, z nichž jsou některé bezpečnější (a levnější) než ty ostatní, a to nejenom ze své podstaty, ale také z důvodu pojištění. Výběr vhodného typu je tedy nanejvýš nutný a rozhodně byste se neměli spoléhat na „kamarádské slovo“. Často se jedná o mnohamilionové částky, které klientům RK BRAVIS doporučujeme ukládat na první dva zmíněné typy úschovy.

425

1) Advokátní úschova peněz

V praxi se jedná o nejužívanější způsob, jakým peníze zabezpečit; a to jak pro svou cenu (obvykle několik tisíc korun), která bývá nižší než u ostatních možností, tak pro věrohodnost a případné následky pro advokáta. Ten totiž musí finanční prostředky uložit na speciální účet a nahlásit ho do evidence ČAK (České advokátní komory). Takže v případě, že by následně peníze neodeslal z advokátní úschovy na účet příjemce (prodávajícího), hrozila by mu ztráta licence a vyloučení. Advokát má navíc profesní pojištění na min. 5 milionů korun, což podtrhuje jistotu, že se peníze jen tak „neztratí“. I tohoto důvodu je advokátní úschova často užívaná našimi makléři.

2) Notářská úschova peněz

Jedná se v podstatě o obdobu té advokátní, ovšem s rozdílem, že notářská úschova vychází o něco dráže, neboť se řídí tarifem dle vyhlášky. Vzhledem k výrazně nižšímu počtu notářů oproti advokátům se však jedná pro řadu klientů o ještě věrohodnější řešení. Stejně tak se přitom můžete spolehnout na profesní pojištění v řádech milionů i na nahlášení speciálně zřízeného účtu Notářské komoře ČR. Pozor však, pokud jste se někde dozvěděli, že je notářská úschova krytá státem; není. Za svěřené finanční prostředky zodpovídá vždy pouze notář (stejně jako u advokátní úschovy advokát) a pojištění se nevztahuje například na situaci, kdy zašle peníze na špatný účet. Ale protože spolupracujeme pouze se zodpovědnými specialisty, tak jsme se s takovým „přešlapem“ nikdy nesetkali.

3) Bankovní úschova peněz

Tento typ je využíván asi nejméně, a to jak pro své poplatky, které mohou být oproti dvěma výše zmíněným až dvojnásobné, tak pro častou podmínku bankovních domů, že musí být hypotéka sjednána u nich. Bankovní úschova může přitom vyjít na 0,2 % z dané částky, což je například u 6milionové transakce nějakých 10 000 Kč. Naproti tomu je zase banka asi jejich nejlepším „hlídačem“, neboť má rozsáhlé finanční prostředky a je ze zákona pojištěna (a rovněž zajištěna). Vedle toho má velký vhled do transakčního systému, takže eventuálně dokáže pokrýt i případné riziko zaslání peněz na špatný účet. Dlouhodobým klientům navíc může být bankovní úschova nabídnuta bezplatně, potažmo si banka tuto službu rozloží do poplatků, které uhradíte v rámci RPSN.

4) Realitní úschova peněz

Ačkoliv se dříve jednalo o běžnou praxi, aktuálně už ji realitní kanceláře ani samostatní makléři nabízet nesmí. V minulosti bohužel docházelo k případům, kdy si RK naúčtovala za úschovu poměrně vysokou provizi, a co je horší, někteří jednotlivci dokonce peníze klientů zpronevěřili. Ti potom neměli ani nemovitost, ani finanční prostředky. Pakliže se někdy s takovou nabídkou setkáte, byť by byla levnější než výše zmíněné způsoby, nemůžeme její přijetí doporučit. Nehledě na to, že to zákon zakazuje a realitním makléřům hrozí za takové nabídnutí sankce až 0,5 milionu korun. Žádná renomovaná „realitka“ se tak tímto směrem nevydá.

Jak má vypadat smlouva o úschově peněz

K dispozici ji bude mít v podobě vzoru de facto každý specialista, co tyto služby poskytuje. Zpravidla v ní nesmí chybět informace, jakým způsobem a v jakém termínu dojde ze strany kupujícího k úhradě kupní ceny do úschovy, a za jakých podmínek je uschovatel vyplatí prodávajícímu. Typicky se tak děje v momentě, kdy dojde k prodeji nemovitosti a zápisu do katastru nemovitostí. V rámci právních služeb přitom svým klientům zajišťujeme kontrolu takové smlouvy, případně poskytneme vlastní.