Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti

Ať jste se rozhodli prodat byt, dům, pozemek nebo jakoukoliv jinou nemovitost, vyvarujte se častým chybám, kterých se dopouští zejména majitelé, co řeší celou záležitost na vlastní pěst. Ne všechno je tak jednoduché a praxi z internetu načerpat nelze, což často končí tím, že majitel buď nemovitost prodá levněji, než musí, anebo ji neprodá vůbec. I zkušení realitní makléři z RK BRAVIS přitom konzultují záležitosti s kolegy a odborníky na danou problematiku, aby klientům zajistili služby na nejvyšší úrovni. A jakých chyb se lidé dopouští při prodeji nemovitosti nejčastěji? Některé se mohou zdát „malé“, ale v součtu zvládnou uškodit.

396

Špatně stanovená prodejní cena

Jedná se asi o nejčastější a největší chybu, jaké se majitelé nemovitostí dopouští. Jistě, každý chce prodat co nejlépe, jenže spoléhat se na neodborné odhady je obvykle nicneříkající. Třeba když vám soused řekl, jak pořídil stejný dům za 3 miliony, tak ten váš bude mít stejnou hodnotu, nebo že si dohledáte ceny u inzerátů, které bývají značně nadsazené, ale i naopak podhodnocené. Spolehlivější sice může být cenová mapa, ocenění nemovitosti je však třeba posuzovat na základě jejího stavu, umístění, „atraktivity“ a mnoha dalších faktorů, nejenom dle velikost a představ, jak by se dala opravit. Odhad ceny specialistou sice běžně vyjde na pár tisíc, solidní realitní kancelář vám ho ale udělá v rámci komplexního servisu zdarma.

Neúplné informace a chybějící fotografie

Správný popis a fotografie jsou alfou omegou, bez nich nabídku většina potencionálních zájemců jenom přejde. Což je škoda, protože při nedostatku informací a chybějících snímcích „ze všech úhlů“ můžete přijít o kupce, který je ochotný platit hned. Často k tomu dochází, když majitelé pořizují fotky na svůj telefon s nepříliš dobrým fotoaparátem, a ještě nemovitost zachytí pouze na pár místech. Zájemcům pak zkrátka chybí detaily a nemohou si udělat dostatečnou představu, zdali je pro ně pozemek, byt nebo třeba rodinný dům na prodej vhodný. Profesionální nafocení přitom zvýší zájem o nemovitost i několikanásobně.

Nevhodná prezentace nemovitosti

Tento bod souvisí s předchozím, protože stejně jako je důležité pořídit kvalitní fotografie, měli byste na nich ukazovat „to, co chce kupující vidět“. Častým nešvarem majitelů bývá, že nemovitost nechají tak, jak je ...vždyť on si ji kupující uklidí a vyklidí. Ano, to je možné, jenže už v tento moment ztrácíte značné množství solidních zájemců. Třebaže hledají nemovitost v rekonstrukci, nechtějí v ní vidět nepořádek, starý nábytek, či dokonce odpadky. Dejte si proto práci a ještě před focením ji pořádně ukliďte; od věci pak není ani (alespoň částečný) home staging, který ji patřičně zatraktivní. Tato metoda dokáže navýšit prodejní cenu i o 15 %.

Nemovitost neprošla technickou inspekcí

Zejména u starších objektů (typicky z dědictví po pra/rodičích) je na místě provést celkovou prohlídku technického stavu nemovitosti. Po letech mohlo dojít k únavě materiálu, ale i poškozením, jejichž působení je sice pomalé, ale zato ničivé – třeba když dlouhodobě zatéká kolem komína a na půdě se proto vytváří plíseň a hnijí trámy. Všechny tyto nedostatek je proto nutné odstranit, případně o nich informovat a zohlednit v ceně. A kdyby si nemovitost řádně nezkontrolovat ani kupující, neznamená to, že máte vyhráno. Stále totiž nesete odpovědnost za skryté vady. Inspekci by měl přitom vždy provádět specialista.

Jednání, na které majitel nestačí

Že se „někdo ozve“ ještě neznamená, že nemovitost koupí za cenu, jakou nabízíte. Buď se může jednat o člověka, který zkouší psychologickou hru ve stylu „banka nám dá jenom takovou hypotékou a s rodinou už nemáme kde bydlet“, nebo o někoho, kdo bude chtít nemovitost vykoupit se slevou. Nezkušený majitel pak snáze podlehne emocím a prodá buď pod cenou, anebo v zatvrzelém postoji naopak přijde o nabídku, která se nemusí opakovat. Jenomže poznat nečistou hru ani dobrou nabídku není lehké; takovým situacím každopádně nemusíte čelit, převezme-li za vás jednání zkušený realitní makléř.

Nedostatečná právní ochrana

Ačkoliv jsou na internetu ke stažení různé varianty kupních smluv, prakticky žádná vás nedokáže spolehlivě chránit. Vždy se totiž jedná pouze o obecné vzory, které nelze aplikovat na jakýkoliv případ. Neznamená to sice, že by nebyly legislativně správné, málokdy však nabízí dostatečnou právní ochranu, což je nevýhodou zejména v případech, kdy poskytujete kupujícímu nějakou slevu kvůli závadám, nebo specifikujete technický stav. Bez problémů se však nemusí obejít ani prodej nemovitosti „v dobrém stavu“. V RK BRAVIS je přitom smlouva vždy připravována ve spolupráci s odborníky na danou problematiku a je součástí služeb.