Váš specialista
na pronájmy bytů v Brně
Menu

Proč je lepší prodávat a pronajímat přes RK?

Chcete prodat / pronajmout nemovitost, ale rozhodujete se, jestli ji svěřit do rukou realitní kanceláře? Spoustu obecných informací si dnes zjistíte na internetu, nikdy se ovšem nevyrovnají praktickým zkušenostem. Výsledkem tak může být, že svou nemovitost nabídnete i výrazně pod cenou, zvolíte si problémové nájemníky, obětujete jenom výběru desítky hodin času, a ještě se vystavíte riziku právních komplikací. V Bravis Reality vám poskytneme kompletní služby, které vám ušetří i peníze a maximalizují zisk.

222

Odhadneme cenu nemovitosti

Stanovení ceny bývá nejtěžším úkolem a obvykle ji nestačí „nastřelit“ dle podobných nabídek v okolí. Nikdy nevíte, jestli je určoval odborník nebo sám majitel s cílem rychlého prodeje, v jakém jsou skutečném stavu, proč jsou k prodeji apod. Odhadovaná a tržní cena se pak může lišit klidně o 20 %, což dělá i stovky tisíc Kč. Díky detailní znalosti brněnského trhu vám specializovaný odhadce nemovitostí z Bravis Reality stanoví cenu za pronájem nebo prodej s přesností a cílem vydělat vám co nejvíce.

Ušetříme vám desítky až stovky hodin času

Pronájem i prodej nemovitosti v Brně i mimo něj je časově náročný zejména na komunikaci se zájemci a realizaci prohlídek, které obvykle zaberou až 50 hodin. A nejde pouze o prohlídky, ale rovněž o schůzky, dopravu, zvedání telefonů, podepisování smlouvy, předávání klíčů, přepis energií, konzultace s právníkem apod. To všechno jsou nezbytné činnosti, které rádi vyřídíme za vás, a vy tak můžete trávit více času s rodinou nebo něčím, co vás baví.

Pokud si převedeme průměrnou časovou investici k pronájmu na peníze, jedná se nejméně o:

  • Komunikace, prohlídky a doprava: cca 50 hodin času, tj. asi 7 500 Kč při hodinové sazbě 150 Kč
  • Konzultace s právníkem: Běžná hodinová sazba 1 000 - 2 000 Kč / hodina
  • Sepsání kvalitní nájemní smlouvy: Obvykle kolem 10 000 Kč

223

Jenom na začátek tak můžete vydat 20 000 Kč, desítky hodin svého času, stresu a mnohdy i zklamání, když domluvení zájemci na schůzku nedorazí. Musíte-li byt před pronájmem vymalovat a upravit, jedná se o další nemalou investici. Důležité je rovněž správné určení ceny.

Mnohem komplikovanější je pak prodej nemovitosti, který zahrnuje:

  • Komunikace nejenom se zájemci: až 100 hodin času
  • Prohlídky a doprava: cca 70 hodin času, tj. asi 10 500 Kč při hodinové sazbě 150 Kč
  • Konzultace s právníkem: Běžná hodinová sazba 1 000 - 2 000 Kč / hodina
  • Sepsání kvalitní nájemní smlouvy: Obvykle kolem 10 000 - 20 000 Kč dle rozsahu a typu nemovitosti
  • Odhad ceny nemovitosti: Obvykle od 5 000 Kč v závislosti na různých faktorech
Prodej nemovitosti může jenom zpočátku znamenat investici 40 000 Kč, nejvíce přitom zabírá komunikace, prohlídky a zjišťování informací. Krom toho je nezbytný kontakt s úřady (například s katastrálním, finančním), v případě bytů často také s ostatními vlastníky domu. Všechny tyto časově i finančně nároční činnosti za vás vyřídíme my s minimální investicí vašeho času.

Prověříme zájemce o vaši nemovitosti

Každý pečlivě vybírá jak nájemníky, tak kupce. Ale stačí jejich zhodnocení podle prvního dojmu? Nesolidní nájemník může přestat platit, poničí vybavení, bude znepříjemňovat soužití ...a to všechno bude vyžadovat váš čas, peníze i pevné nervy. V Bravis Reality veškerým komplikacím předejdeme důkladným prověřením zájemců, posoudíme jejich finanční minulost a závazky. Následně vám doporučíme pouze ty solidní, s nimiž nebudou problémy.

Zvýšíme váš zisk z prodeje a pronájmu nemovitosti

Naprostá většina majitelů chce svou nemovitosti prodat nebo pronajmout co nejvýhodněji, tedy s maximálním možným výdělkem. Stanovení ceny ovlivňuje několik faktorů jako je lokalita v Brně a velikost bytu / domu, mnozí si však nechávají unikat další souvislosti. Jednou z našich služeb je Home staging aneb "Zvelebování" nemovitostí, u nichž necháme provést drobné opravy, vymalovat, vyměnit opotřebované vybavení (stačí jeho dočasná zápůjčka) apod. Už při investici několika tisíc tak stoupne cena bytu / domu o desítky až stovky tisíc korun, v průměru to vychází na 7 - 15 %.

224

Urychlíme prodej a pronájem nemovitosti

Spousta nemovitostí zapadne mezi ostatní a jejich prodej trvá i déle jak půl roku. Pokud ji nabídneme ve správný čas, na správném místě a správným zájemcům o bydlení v Brně, urychlíme prodej až o 95 %. V praxi to obvykle nezabere více než pár týdnů, v nejlepších případech najdeme vážné zájemce během několika dnů. Pokud by byla nemovitost například půl roku prázdná, zbytečně byste platili fond oprav, zálohy na energie, stresovali se s prohlídkami a zájemci, a nakonec dost možná prodali pod cenou, abyste se jí "zbavili".

Zajistíme kompletní právní servis

Jedná se o velký obchod, v němž jsou chyby nepřípustné. Obecné vzory z internetu jich přitom obsahují nespočet a často bývají nekompletní nebo špatně nastavené pro vaší situaci. I ta nejmenší chyba přitom může znamenat vážné komplikace. Svým klientům proto zajišťujeme kompletní právní servis ve spolupráci s přední právnickou kanceláří specializované na nemovitosti a majetek. Tím nejenom ušetříte, ale zároveň získáte právní ochranu díky smlouvě upravené na míru pro vás. A prodejem nebo pronájmem to nekončí, v Bravis se o své klienty staráme dlouhodobě, ať si vyberete jakéhokoliv z našich makléřů.